5 tips om roos tegen te gaan
Roos - je komt er van af met deze tips! Tijdens een vergadering, een avondje uit met vriendinnen of een date-night heb je natuurlijk echt geen zin om continue te checken of je schouders wel roosvrij zijn. En we hebben al helemaal geen zin om onze zwarte lievelingstrui te vermijden. Voor alle mensen in ‘team-roos’ is dit helaas wel de realiteit. Tijd voor een oplossing om hier voor eeuwig van af te zijn! Wij hebben 5 tips&tricks op een rijtje gezet hoe jij van roos af kunt komen:
TIP 1 - Gebruik de juiste haarproducten
Misschien wel de meest simpele (en leukste) tip: een nieuwe shampoo en conditioner aanschaffen! De juiste shampoo en conditioner kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens het bestrijden van roos. Bovendien kan dit hét verschil maken. Er bestaan een heleboel verschillende anti-roosshampoo’s, maar een milde shampoo is ook echt een must. Wij leggen je uit waarom haarproducten een verschil kunnen maken en welke je het beste kunt aanschaffen:
Welke shampoo kan ik gebruiken tegen roos?
De ‘normale’ shampoo kun je beter even in de kast laten staan. Als jij last hebt van roos, betekent dit dat je hoofdhuid onrustig, geïrriteerd en niet in balans is. Een shampoo kan hier de oorzaak van zijn. In een ‘normale’ shampoo zitten meestal sulfaten. Voor de één is dat een voordeel, de ander kan ze beter vermijden. Sulfaten zijn over het algemeen agressieve reinigers die je hoofdhuid uitdrogen en de gevoelige hoofdhuid kan irriteren. Kortom: vermijden! Maar welke shampoo kun je dan wel gebruiken tegen roos?
Je kunt het beste een combinatie gebruiken tussen een anti-roosshampoo en een milde shampoo. Een anti-roosshampoo helpt jouw hoofdhuid kalmeren om een droge hoofdhuid en roos tegen te gaan. Het verlicht de jeuk bij een gevoelige hoofdhuid en werkt perfect bij een onrustige hoofdhuid. Wij hebben een aantal antiroosshampoos op een rijtje gezet. Klik op het product om er nog meer over te weten te komen!
- Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo - 250ml - De antiroosshampoo van Neofollics: hét merk tegen hoofdhuidproblemen.
- Schwarzkopf Scalp Care Anti-Dandruff Shampoo - 200ml- Onze meestverkochte antiroosshampoo
- Wella Invigo Clean Scalp Anti-Dandruff Shampoo - De perfecte anti-roosshampoo voor onze krullenbollen
- Wella Clean Scalp Anti-Dandruff Shampoo - 250ml - Een anti-roosshampoo met Zinkpyrithion
Een milde shampoo is een shampoo zonder sulfaten, parabenen of siliconen. Een milde shampoo heeft een geweldig balans tussen het reinigen van je haren en het ontnemen van de ‘goede’ oliën. Hierdoor wordt je hoofdhuid goed gereinigd, blijven de goede oliën op z’n plek en blijft je hoofdhuid goed in balans. Perfect! Wij zijn fan van de Maria Nila Head & Heal Shampoo, een verzorgende shampoo speciaal voor de gevoelige hoofdhuid.
Welke conditioner kan ik gebruiken tegen roos?
We raden je aan om altijd een conditioner te gebruiken na het gebruik van een shampoo. Een shampoo zet namelijk je haarschubben open om je haren goed te kunnen reinigen. Een conditioner zorgt ervoor dat de haarschubben weer gesloten worden. Hierdoor blijven je haren lekker sterk en gezond. Als je geen conditioner gebruikt, blijven de haarschubben open staan waardoor je haren sneller beschadigen, en dit willen we natuurlijk niet! Een conditioner kan dus niet actief bijdragen aan het verhelpen van roos, maar helpt je haren wel goed gezond te houden na gebruik van de anti-roosshampoo of milde shampoo. Wij raden jou de aansluitende conditioner op de Maria Nila Head & Heal Shampoo aan, namelijk de Maria Nila Head & Heal Conditioner. Maar je kunt natuurlijk ook een andere conditioner kiezen. Lees bij tip 2 hoe je een anti-roosshampoo, milde shampoo en conditioner het beste samen kunt gebruiken!
Bestaat er ook een natuurlijke en veilige Scalp Care Shampoo die niet agressief is maar wel effectief?
Je hebt al van alles geprobeerd, tevens agressieve varianten en je weet het eigenlijk niet meer. Dan is dat het juiste moment om de Super Leaves Scalp Care te proberen. Waarom wij hier enthousiast over zijn? Het is EWG CERTIFIED:
- Bevat alleen maar natuurlijke en veilige ingrediënten
- Je kan het altijd blijven gebruiken
Deze shampoo is op basis van Zwarte Wilgenschors en Esp die o.a. bestanddeel salicylzuur bevat. Het is effectief, maar niet schadelijk voor je hoofdhuid of je hormoonhuishouden. Verder zitten er ook geen andere hormoonverstoorders of kankerverwekkende stoffen in. Het is écht veilig, effectief en verzorgend voor je hoofdhuid.
TIP 2 - Je nieuwe haarroutine om roos tegen te gaan
Je hoeft maar een paar aanpassingen te doen en je straalt weer als nooit te voren! Om te beginnen heb je als het goed is een nieuwe shampoo (shampoo’s) en conditioner aangeschaft. Jij komt van hoofdroos af door je hoofdhuid weer in balans te brengen. Om te beginnen hoef jij je haren niet iedere dag te wassen. Je haren en hoofdhuid hebben namelijk ook de tijd nodig om de ingrediënten van haarproducten op te kunnen nemen. Te vaak en te veel douchen is net wat te veel voor je hoofdhuid en haren. Say hello to your nieuwe haarroutine:
In het begin kun je om de dag (of om de twee dagen, wat jij fijn vindt) de anti-roosshampoo gebruiken tijdens het wassen, de milde shampoo blijft nog even achterwege. Laat de anti-roosshampoo vijf tot tien minuten intrekken en spoel het daarna goed uit. De reden dat het zo lang moet intrekken is omdat er ingrediënten in zitten die goed in de hoofdhuid moeten trekken. Het zou zonde zijn als je dit meteen weer uitspoelt, dan zal je weinig verschil merken. Gebruik na de shampoo altijd de conditioner op de lengtes en puntjes.
Let op: gebruik de shampoo nooit op de hoofdhuid!
Na 1-2 weken kun je langzaam de milde shampoo gaan toevoegen aan je haarroutine. Als jij je haren bijvoorbeeld 3 keer per week wast met de antiroosshampoo, gebruik je nu één keer de milde shampoo. Dus: 2x de antiroos-shampoo en 1x de milde shampoo. Het doel is dat je de anti-roosshampoo steeds vaker gaat vervangen voor de milde shampoo, zodat je op den duur de antiroosshampoo niet meer hoeft gebruiken. Het kan zijn dat je nog een hele poos de antiroosshampoo bijvoorbeeld 1x in de twee weken gebruikt, maar de milde shampoo is wel echt key! Mocht je je afvragen waarom je niet gewoon altijd een anti-dandruff shampoo kunt gebruiken: deze zijn niet geweldig voor je haren. Een milde shampoo verzorgt je haren net wat beter. Daarnaast wil je liever niet dat je hoofdhuid gaat wennen aan de antiroosshampoo, dit voorkom je door het goed af te wisselen met een milde shampoo.
TIP 3 - Kies jouw wondermiddeltje tegen roos
Het kan zeker geen kwaad om jouw hoofdhuid wat extra aandacht te geven. Een soepele, rustige hoofdhuid is namelijk wat je wilt. We hebben een aantal heerlijke producten op een rijtje gezet:
Neofollics Scalp Therapy Nourishing Scalp Mask
Dit is een zeer effectief masker voor de verbetering van de hoofdhuid. Het bestrijdt niet alleen roos, maar ook jeuk en schilfers. Het masker bevat ingrediënten met schimmeldodende, ontstekingsremmende en anti-microbiële werkingen. Een heerlijk, kalmerend masker voor iedereen die de conditie van de hoofdhuid wil verbeteren. Dit masker sluit perfect aan bij de Neofollics Scalp Therapy Exfoliating Shampoo.
Schwarzkopf Scalp Care Anti-Dandruff Serum
Dit is een anti-roos serum die perfect aansluit op de Schwarzkopf Scalp Genesis Anti-Dandruff Shampoo. Het serum brengt de hoofdhuid weer in evenwicht en voorkomt het ontstaan van nieuwe schilfers. Gebruik het serum bijvoorbeeld 1x in de week of 2 weken nadat je je haren hebt gewassen met de shampoo. Breng het in secties aan op de hoofdhuid en masseer het zachtjes in. Je hoofdhuid wordt gevoed met essentiële voedingsstoffen!
Wella Invigo Balance Senso Calm Sensitive Haarmasker
Dit masker sluit aan op de Wella Anti-Roos Shampoo en blaast jouw hoofdhuid nieuw leven in. Het masker focust zich vooral op ont-stressen en kalmeren van de gevoelige hoofdhuid. Het is een verzorgende, verfrissende formule die je hoofdhuid weer herstelt. Gebruik het masker na de shampoo in handdoekdroog haar. Laat het ongeveer 5 minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig uit.
TIP 4 - Dit moet je vermijden om roos tegen te gaan
Een aantal dingen vermijden kan al wonderen doen voor de conditie van je hoofdhuid. Bekijk deze zeven tips maar eens:
1. Verkeerde shampoo
Hetgene wat je wilt vermijden is een droge hoofdhuid. Shampoo’s voor bijvoorbeeld een vette huid, kun je dus beter in de kast laten staan. Je hoofdhuid gaat namelijk als reactie op uitdroging meer talg produceren. Kies dus een voedende, zachte en milde shampoo.
2. Ophopingen
Zorg ervoor dat je haarproducten tijdens het douchen goed uitspoelt. Als er productresten achterblijven in je haren, kunnen deze op den duur gaan ophopen. Dit zorgt voor irritaties en jeuk.
3. Krabben
Dit is een absolute no-go! Dit zorgt namelijk voor een kettingreactie waardoor je weer terug bij af bent: het krabben stimuleert de hoofdhuid, hierdoor gaat je hoofdhuid meer talg aanmaken om de hoofdhuid te ‘herstellen’ en laat het meer talg en huidschilfers los. Resultaat: meer roos. Geef je hoofdhuid de rust om te genezen, dan zal de jeuk minder worden. Je kunt jeuk verminderen door één van de kalmerende producten bij tip 3 te gebruiken.
4. Heet douchen
Lauw water doet wonderen voor je haren. Ten eerste sluit het je haarschubben, waardoor je haren lekker sterk blijven. Te warm water droogt je huid uit, dus ook je hoofdhuid. We hoeven je vast niet uit te leggen wat een droge hoofdhuid veroorzaakt… Wat je dus ook maar beter kunt vermijden is een föhn :)
5. Vieze borstel
Houd je borstel, stijltangen en slaapkussen schoon. Hiermee voorkom je dat oude talg, vet, stylingsresten etc. niet terug in je haren kunnen komen. Wij raden aan om je borstel elke 1-2 weken schoon te maken.
6. Chemische behandelingen
Je hoofdhuid heeft je een teken gegeven dat het niet helemaal in goede conditie is. Je kunt haren verven, blonderen of bijvoorbeeld permanent beter even uitstellen!
7. Te veel stylingsproducten
Gel, haarlak, maskers, bij overmatig gebruik van deze producten verstop je je hoofdhuid met als gevolg: roos. Verminder het gebruik zodat dode huidcellen zich niet kunnen opstapelen. Is het stylen van je haar nou iets wat je écht niet los kan laten? Gebruik dan altijd een hittebeschermer!
TIP 5 - Gezonde hoofdhuid start van binnenuit
Gezond van binnen, betekent gezond van buiten! Voeding is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je hoofdhuid, ook wel de basis. Voor een gezonde hoofdhuid moeten er wel voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Zorg voor een goede balans aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Broccoli, boerenkool, sla, andijvie, oftewel groene bladgroenten, zijn geweldig voor huid en haar. Daarnaast kun je bij haarroos ook wel wat omega-vetzuren gebruiken, dit vind je vooral in vis, noten en spruitjes. Suikers en snelle koolhydraten kun je beter vermijden, dit verhoogt namelijk de ontstekingsgevoeligheid. Tot slot is voldoende water drinken altijd goed, dit helpt om de afvalstoffen in je lichaam goed op te ruimen!
Ben je benieuwd naar de oorzaken van roos? Wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het? Wij hebben dit onderzocht om de vijf bovenstaande tips voor jou te omschrijven. Dus ben je benieuwd geworden, lees gauw verder!
Wat is roos?
Roos is een kwaaltje waarbij te veel huidschilfers van de hoofdhuid los raken en in de haren blijven zitten. Het zijn kleine, witte huidschilfers die bij je haaraanzet blijven hangen of uit je haren vallen. Het kan geen kwaad en het is niet besmettelijk. Maar het kan wel heel vervelend zijn, zo ziet het er ietwat onverzorgd uit, kan het jeuk en irritaties veroorzaken. De medische term voor hoofdroos is ‘’pityriasis capitis’’. Roos wordt ook wel eens gezien als een milde vorm van eczeem, vooral bij en door warmte.
Hoe ziet roos eruit?
Bij roos gaan oude huidschilfers samenklonteren, waardoor ze zichtbaar worden als kleine, witte vlokjes. Deze vlokjes, ook wel huidschilfers, blijven hangen in de haaraanzet of haarlengtes. Maar ze kunnen ook uit je haren op je schouders vallen.
Hoe ontstaat hoofdroos?
De cellen van je hoofdhuid vernieuwen zich continue, dit is een heel normaal proces. Hierdoor blijft jouw hoofdhuid namelijk lekker gezond. Bij roos maakt jouw hoofdhuid eigenlijk overuren, de cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich twee keer zo snel als normaal. Oude cellen laten los van de hoofdhuid waardoor huidschilfers ontstaan. Dit komt omdat de hoofdhuid bijvoorbeeld heel droog is, door bijvoorbeeld een verkeerde shampoo of droge lucht. In dit geval heb je roos door een droge hoofdhuid.
Roos gaat ook vaak gepaard met vet haar. De talgklieren gaan namelijk harder werken om de hoofdhuid gezond te houden. Talgklieren zorgen voor een beschermlaag op je hoofdhuid, om het gezond te houden. Door de extra talg die afgescheiden wordt plakken de schilfers nog meer aan elkaar waardoor jeuk kan ontstaan.
Hoe voorkom je roos of huidschilfers?
Je zult geen roos krijgen als je hoofdhuid in goede conditie is. Wij hebben hierboven een vijftal tips opgesomd hoe je van roos kunt afkomen, dus ook hoe je het kunt voorkomen. We zetten het voor het gemak even op een rijtje:
- Gebruik een milde shampoo en conditioner
- Vermijdt een shampoo met sulfaten, siliconen en/of parabenen
- Pas de juiste haarroutine toe
- Spoel haarproducten grondig uit
- Geef je hoofdhuid af en toe een treatment om het soepel en gezond te houden
- Vermijdt krabben
- Douche niet te heet, maar met lauw water
- Verschoon regelmatig je haarborstel, stijltang en slaapkussen
- Eet voldoende omega-vetten
- Vermijdt chemische behandelingen
- Gebruik niet te veel stylingsproducten
Hoe verwijder je hoofdhuidschilfers?
Tenzij je zeeën van tijd hebt, is het onmogelijk om hoofdhuidschilfers één voor één uit je haren te plukken. Een wasbeurt met een anti-roosshampoo is het enige remedie om roos uit je haren te verwijderen. Heb je voornamelijk last van roos, en heb je er verder niet zoveel last van? Het is dan aan te raden om de shampoo van Attitude te gebruiken. De Super Leaves Scalp Care. Waarom Attitude? Dit merkt staat voor veiligheid. Alles wat zij ontwikkelen is op basis van natuurlijke ingrediënten, ze laten daarnaast alles testen door onafhankelijke wetenschappers, laten het dermatologisch onderzoeken en ze zijn daarnaast officieel EWG CERTIFIED. Wil je meer weten over dit merk? Dan raden we je aan om naar de pagina Attitude te gaan.
Helpt een anti-roos shampoo echt tegen roos?
Jazeker! Bij roos maakt je hoofdhuid versneld nieuwe huidcellen aan, waardoor oude cellen sneller afgestoten worden en er huidschilfers ontstaan. Een anti-roosshampoo bevat de stof zinkpyrithion of bestanddeel salicylzuur, wat de aanmaak van huidcellen vermindert en een anti-bacteriële werking heeft.
Kan ik ook altijd een anti-roos shampoo gebruiken?
Een antiroosshampoo focust zich vooral op het herstellen van je hoofdhuid, logisch! Maar of jouw haren zelf nu ook beter uit de verf komen… die verlangen waarschijnlijk naar een iets milder product. Daarnaast kan je hoofdhuid ook wennen aan een shampoo, waardoor het effect uiteindelijk minder wordt. Daarom raden wij aan om een anti-roosshampoo op den duur ook te combineren met een milde shampoo.
Waar kan ik mijn vraag stellen over roos of huidschilfers?
Wil je nog meer weten over haar- en hoofdhuidproblemen? Ga dan naar onze productpagina over hoofdhuidproblemen! Heb je toch nog extra vragen of wil je gewoon even sparren met een expert? Dan staat ons leuke team voor jouw klaar! Neem gerust contact met ons op, want we helpen je met alle liefde verder! Mail je vraag naar [email protected] en we proberen zo snel mogelijk te reageren. Ook kan je ons bellen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 09:00 tot 17:00. Happy haircare!