Alles over haarkleuringen op een rij
Haarkleuringen - heb je inmiddels al last van uitgroei, of kan je haarkleur wel een kleuropfrisser gebruiken? Waarschijnlijk weet je niet echt waar je moet beginnen en loop je tegen allerlei struggles aan, dat is niet gek. Er zijn zo veel verschillende soorten kleuringen: permanente haarkleuringen, semi permanente haarverf, blondering, kleurverfrisser en ga zo maar door! In deze blog gaan we je precies vertellen wat je moet weten over de soorten haar kleuren waar je uit kunt kiezen. En welke soort haarverf geschikt is voor jou, zodat je weer zelfverzekerd met stralend haar de deur uit kan gaan!
Welke soorten haarkleuringen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten haarverf waarmee je je haren kunt kleuren. Het is helaas alleen niet zo simpel als bij de kapper die precies voor je uitzoekt welke haarverf matcht met jou haar. We hebben alle soorten haarkleuringen hieronder uitgebreid voor je op een rijtje gezet:
Permanente haarkleuring
Wat is permanente haarkleuring?
Permanente haarkleuring is perfect voor de langere termijn. Permanente haarkleuring zorgt ervoor dat de bestaande pigmenten die je haar bevat afgebroken worden en vervangenworden door nieuwe pigmenten die doordringen tot in de binnenste laag van het haar. Hierdoor blijft de haarverf zitten tot dat het uitgroeit. Overigens kan de haarkleuring wel vervagen, maar dit is makkelijk op te lossen met een kleurshampoo. Permanente haarverf heeft de beste kleur dekking en als enige haarverf 100% grijsdekking.
Wat is blondering?
Blondering valt ook onder permanente haarkleuring, maar is eigenlijk meer een ontkleuring. Blondering is simpel gezegd het bleken van de kleurpigmenten. De kleurpigmenten worden verwijderd, zodat daarna de gewenste kleur kan worden opgenomen. Blonderen doe je als je je haar een paar tinten lichter wilt verven. We raden aan niet te blonderen zonder advies of begeleiding van een gespecialiseerde.
Hoelang blijft permanente haarkleuring zitten?
Permanente haarkleuring blijft van alle soorten haarkleuringen het langst zitten. Hij verdwijnt alleen door middel van uitgroei en kan soms wat vervagen na heel wat wasbeurten. Het vervagen kun je gemakkelijk oplossen met een kleuropfrisser of kleurshampoo. Je hoeft dus pas je haar weer bij te kleuren met permanente verf wanneer de uitgroei te heftig is.
Waarom wel of niet kiezen voor permanente haarverf?
We hebben nog een aantal redenen op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen of permanente haarkleuring bij jou past of niet:
- Geeft de beste dekking als je haar voor meer dan 50% grijs is
- Als je een haarkleur wilt voor een langere tijd
- Alle kleurtinten zijn mogelijk
- Blondering is handig als je van donker naar veel lichter wil gaan
- Permanente haarverf dekt goed
- Kan je haar schaden (vooral blonderen)
Hoe gebruik ik permanente haarverf?
Permanente haarverf moet je altijd mengen met een developer (bijnamen zijn ook wel oxidatie, developercream, peroxide, activator, developerlotion, etc.). Dit zijn de soorten developers en de functie ervan:
3% - Is voor het inkleuren van je haren.
6% - Licht je haren 1 tot 2 tinten op. Hier kun je grijs haar goed mee dekken.
9% - Licht je haren 3-5 tinten op.
12% - Licht je haren tot 5 tinten en hoger.
Volg de instructies op de gebruiksaanwijzing en houd altijd de aangegeven tijd aan. Wil je uitgebreidere informatie over hoe je je haren verft? Check dan even dit blog: Haren verven voor beginners.
Hoe blondeer ik mijn haren?
Voor blonderen gelden weer andere regels. Je blondeert altijd met 3%, 6% of 9% waterstofperoxide, nooit met 12% tenzij je dit hebt overlegt met je kapper/haarspecialist. Welke peroxide je kiest hangt af van je bestaande haarkleur, en je wens. Heb je bijvoorbeeld nooit eerder gekleurd en wil je graag licht plukjes? Dan is een 6% voldoende. Maar heb je donker gekleurd haar en wil je veel lichter, dan zou je met een 9% aan de slag moeten.
Wat zijn voorbeelden van permanente haarkleuring?
Wat zijn voorbeelden van blondering?
Meestal heeft een haarkleuring een bijpassende developer, deze kun je meestal vinden in de productomschrijving. Mocht je het niet zeker weten - neem gerust contact op met de klantenservice!
Demi-permanente haarkleuring
Wat is demi-permanente haarkleuring?
Demi-permanente haarkleuring (haarspoeling) komt na de permanente haarverf. De demi-permanente haarkleuring werkt als een soort laagje om je eigen haarkleur heen, en is minder definitief dan een permanente haarverf. Perfect voor beginnende haarververs of als je een kleur wilt uitproberen. Een ander voorbeeld van een demi-permanente haarkleuring zijn bijvoorbeeld toners. Een toner geef je je huidige haarkleur een boost, meer karakter of neutraliseer je ongewenste tonen. Demi-permanente haarspoeling is uitwasbaar en zichtbaar tot ongeveer 6 á 8 weken.
Hoelang blijft demi-permanente haarverf zitten?
Demi-permanente haarverf blijft ongeveer 6 à 8 weken lang zichtbaar. Na ongeveer 28 wasbeurten kun je wel weer je haar verven.
Waarom wel of niet kiezen voor demi-permanente haarverf?
We hebben nog een aantal redenen op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen of demi-permanente haarkleuring bij jou past of niet:
- Minder definitief dan permanente haarverf
- Geen sterke uitgroei zichtbaar
- 6 à 8 weken resultaat
- Je kunt niet lichter verven, alleen inkleuren
- Perfect om een haarkleur uit te proberen
- Uitwasbaar
- Geen grijsdekking
- Perfecte haarkleur opfrisser
- Natuurlijker effect
Hoe gebruik ik demi-permanente haarverf
Net als bij permanente haarverf moet je demi-permanente haarverf mengen met een developer. Volg de instructies die in de gebruiksaanwijzing staan en hou je aan de aangeven tijden. Wil je uitgebreidere informatie over hoe je je haar moet verven? Check dan even dit blog: Haren verven voor beginners.
Wat zijn voorbeelden van demi-permanente haarkleuringen?
Tijdelijke haarkleuring (semi-permanent)
Wat is tijdelijke haarkleuring?
Een tijdelijke haarkleuring is na een paar wasbeurten weer uitgespoeld. Een semi-permanente haarkleuring vestigt zich alleen aan de buitenzijde van je haar. Dit ligt een beetje aan wat voor kleuring je gebruikt, het resultaat verschilt namelijk weer per merk, je haartype en kwaliteit. Tijdelijke haarkleuring is perfect om een fashion statement te maken of om tijdelijk een kleurtje uit te proberen. Je kunt je haren hiermee niet persé lichter maken en het dekt grijs haar niet.
Hoelang blijft tijdelijke haarkleuring zitten?
De tijdelijke haarkleuringen blijven tot ongeveer 6 wasbeurten zitten. Dit verschilt wel per verf en merk, sommigen blijven veel langer zitten dan de ander!
Waarom wel/niet kiezen voor tijdelijke haarkleuring?
We hebben nog een aantal redenen op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen of tijdelijke haarkleuring bij jou past of niet:
- Is voor een korte tijd
- Je wil graag iets nieuws uitproberen
- Geen uitgroei zichtbaar
- Uitwasbaar
- Je kunt je haar niet lichter maken
- Perfect voor een fashion statement
Hoe gebruik ik tijdelijke haarkleuring?
Je hebt voor tijdelijke haarkleuring geen developer nodig. Je kunt gewoon de gebruiksaanwijzing van de gekochte haarkleuring volgen! Hou je wel aan de tijden die in de gebruiksaanwijzing staan.
Wat zijn voorbeelden van tijdelijke, semi-permantente haarkleuringen?
- Maria Nila Colour Refresh
- Revlon Nutri Color
- Schwarzkopf Chroma ID Bonding Mask
- Indola Color Blaster Conditioner
Wat is een kleuropfrisser?
Kleuropfrissers zijn eigenlijk een milde vorm van een tijdelijke of semi-permanente haarkleuring. Kleuropfrissers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Denk hierbij aan een kleurshampoo of zilvershampoo. Een kleuropfrisser is puur om je kleur te verfrissen. Bijvoorbeeld een warme gloed uit je haren halen. Het geeft geen “nieuwe” kleur. Hoe lang het resultaat van een kleuropfrisser blijft en hoe je het gebruikt verschilt per kleuropfrisser. Een aantal fijne kleuropfrissers hebben we hier voor je op een rijtje gezet:
- More Haircare Extreme No Yellow Zilvershampoo
- Fanola No Orange Shampoo
- Schwarzkopf Color Freeze Silver Shampoo
Op zoek naar een tijdelijke oplossing voor uitgroei zonder developer, haarverf, etc.? Met deze producten camoufleer je de uitgroei en was je het er meteen weer uit wanneer nodig:
- L'Oreal Hair Touch Up Spray
- REF Root Concealer
- Color Wow Cover Up Red (alleen nog in het rood verkrijgbaar)
Is haarkleuring of je haren verven schadelijk?
Als je je haar gaat kleuren wil je natuurlijk het liefste zo min mogelijk je haar beschadigen, maar ook wil je dat de kleur goed blijft zitten. Maar welke haarkleuring is het minst schadelijk voor je haar of welke beschadigd je haar juist het meeste? Daarom hebben we hieronder een aantal verschillende soorten haarkleuringen onder elkaar gezet.
Permanente haarverf: bij permanente haarkleuring blijft de kleur permanent in je haar zitten, wel vervaagd de kleur met de tijd. Permanente haarkleuring gaat bijna tot de merg van het haar. Dit is een chemische behandeling en ook al bestaat een verftube voor het grootse gedeelte uit verzorging, je brengt hiermee schade aan in je haar. Daarom is het belangrijk dat je goede producten gebruikt en het niet te vaak doet, zo kun je het best de schade beperken. Ook na het verven is het erg belangrijk dat je je haar extra goed verzorgt.
Blondering: blondering geeft ook een permanent resultaat, door blondering kun je haar je een heel stuk lichter maken. Helaas is dit alleen niet het beste voor je haar. Daarom is het belangrijk als je je haar gaat blonderen dat je goede producten gebruikt,en een niet te hoog waterstofperoxide/developer gebruikt.Ook moet je je haar niet te vaak blonderen. Als je zorgt dat je je haar niet te vaak blondeert en goede producten gebruikt beperk je de schade al enorm.
Demi-permanente haarkleuring: demi-permanente haarkleuring komt na de permanente haarverf. De demi-permanente haarkleuring werkt als een soort laagje om je eigen haarkleur heen, het trekt iets in je haren en is minder definitief dan een permanente haarverf. Demi-permanente haarspoeling is uitwasbaar en zichtbaar tot ongeveer 6 á 8 weken. Hier gebruik je ook een developer voor, wat het als bij permanente haarverf niet geweldig maar welk minder schadelijk is voor je haren.
Semi-permanente haarverf (kleurspoeling): Bij semipermanente haarverf komt er een laagje om je haar heen, hierdoor is dit minder schadelijk dan je haar (demi)permanent verven. Dus een hele goede manier om een leuk kleurtje met je haar uit te proberen.
Tijdelijke haarkleuring: heb jij je haar altijd al in een ander kleurtje gewild? Dan is een tijdelijke haarkleuring de beste oplossing. Door een tijdelijke haarkleuring heb je een andere haarkleur die er met een paar wasbeurten er weer uit is, en ook is het nog eens niet heel schadelijk voor je haar.
Kleurverfrisser: een kleurverfrisser lijkt een beetje op een tijdelijke haarkleuring. Je kan deze gebruiken om je bestaande kleur op te frissen of om je gekleurde resultaat langer te behouden. Een kleurverfrisser is een stuk minder, of zelfs helemaal niet schadelijker dan je haar verven en toch ziet je haar er weer verfrist uit,en je kleur is weer stralend.
Welke haarkleuring heb ik nodig voor grijs haar?
Oh nee, ik word grijs! Iedereen ziet er altijd tegenop om grijs te worden, en als je grijs wordt wil je het het liefste verbergen door je haar te verven. Maar welke haarkleuring kan ik het beste gebruiken? Als je merkt dat je grijs begint te worden ga je je haar eerst altijd nog terug verven in je eigen haarkleur, maar is dat wel het verstandigste? In het begin kan dit nog wel, maar naar mate je haar grijzer wordt kun je het beste kiezen voor een lichtere kleur. Ook verandert naar mate je ouder wordt de kleur van je gezicht waardoor een lichtere kleur mooier staat en krijg je met een donkere kleur veel sneller een heftige kleur uitgroei. Als je je haar gaat verven kun je het beste voor een permanente haarkleuring gaan, anders blijf je je haar maar verven. Wil je van donker naar lichtblond gaan? Zorg dan dat je dat wel in stappen doet en niet in een keer naar lichtblond gaat. Elke keer een halve tint lichter is dan het beste.
Welke haarkleuring heb ik nodig voor uitgroei?
Nadat je je haren met permanente haarkleuring heb geverfd, ontstaat er al snel uitgroei. De uitgroei is na 4 tot 6 weken zichtbaar, waardoor je je haren daarna weer opnieuw me dezelfde haarkleuring moet verven. Gebruik dezelfde haarkleuring waar je je haar de vorige keer ook mee hebt gekleurd. Binnen de permanente kleuringen kan ook gewisseld worden van lijn of kleur, maar het resultaat is beter als je dezelfde haarkleuring gebruikt. In de gebruiksaanwijzing die bij het product zit, staat duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan. Het is belangrijk dat je de haarkleuring aanbrengt bij de haaraanzet. En goed oplet hoelang de haarkleuring moet inwerken. Ook zou je een uitgroeispray kunnen gebruiken. Dit is een tijdelijke haarkleuring, die na 1 wasbeurt weer uit je haar is.
Is er ook haarkleuring voor de gevoelige hoofdhuid?
Heb jij last van een gevoelige hoofdhuid, maar wil je je haar verfen? Dan is het belangrijk om een product te kiezen dat zo min mogelijk belastend voor je haar en je hoofdhuid is. Het verven van het haar kan namelijk een erg vervelende ervaring zijn wanneer je last hebt van een gevoelige hoofdhuid. Als je een beetje jeuk hebt bij het kleuren van het haar is dat heel normaal, maar wanneer dit ondragelijk wordt kan je de verf er beter uit wassen. Gelukkig zijn er genoeg haarkleuringen die geschikt zijn voor een gevoelige hoofdhuid. Deze haarkleuringen zijn geschikt als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid:
Is er verschil tussen haarkleuring en haarverf?
Voor een permanente verandering in het haar wordt haarverf gebruikt. Bij het verven van het haar blijft de kleur voor een langere tijd zitten. Dit moet je na 4 tot 6 weken wel steeds bij verfen, want anders krijg je haaruitgroei. Heb je geen zin om elke 4-6 weken je haren te moeten verfen? Dat maakt niet uit, want wij hebben ook andere oplossingen dan alleen haarverf. Wij hebben bijvoorbeeld ook uitgroeispray en nog veel meer! Haarverf word vooral gebruikt voor als je je haar volledig wilt blonderen of als je highlight wilt. Er wordt dan gebruik gemaakt van haarverf waar waterstofperoxide aan is toegevoegd. Een haarkleuring is een tijdelijke verandering en ligt meer op de buitenkant van het haar. Iedere keer dat je het haar wast verdwijnt er wat van de haarkleuring totdat deze volledig verdwenen is. Het ligt aan de soort haarkleuring die je gebruikt hoelang de kleur goed blijft. De haarkleuring is ook goed te gebruiken als je jouw eigen haarkleur wat intenser wilt maken. Als je je natuurlijke haar subtiel iets intenser wil maken (een halve tot één tint), is een semipermanente haarkleuring de beste optie. Als je een grotere verandering wil (twee of meer tinten donkerder of lichter dan je natuurlijke haarkleur), kies je voor een permanente kleuring (haarverf).
Waar kan ik mijn vraag stellen over haarkleuringen?
We proberen jou het best mogelijk advies te geven met onze inhouse professionals - always happy to help! Bel dus gerust om even te sparren of stuur een mailtje naar [email protected], de klantenservice kan je ongetwijfeld verder op weg helpen.
Disclaimer - We willen benadrukken dat het verven van haren specialistisch werk is en mede daardoor nemen wij geen enkele verantwoordelijkheid op mislukte verfbeurten.
Credits picture: @_jessicadomoney