• Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Maandag 27 Maart 2023

      Alles wat je moet weten over conditioner

      Conditioner - één van de meest onderschatte haircare producten die er is. Waarschijnlijk weet je wel wat een conditioner (a.k.a. crèmespoeling) is en dat je het gebruikt na de shampoo. De één smeert steevast een flinke klodder conditioner in het haar. De ander heeft misschien een vervelende ervaring gehad, zoals verzwaard of vet haar. Maar moet je eigenlijk een conditioner gebruiken? En wat doet het eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over conditioner!

       

      Wat is een conditioner?

      Een conditioner is een belangrijk onderdeel bij de verzorging van je haren. Je hebt conditioners in allerlei soorten en maten - en elk heeft weer een ander doel. Maar er is één ding wat elke conditioner gemeen heeft: het zorgt ervoor dat je haar vocht opneemt. Je kunt het vergelijken met een cream voor de huid, die er onder andere voor zorgt dat de huid (of in dit geval het haar) niet uitdroogt. Vaak zijn er nog extra voedende of hydraterende ingrediënten toegevoegd aan de conditioner, zoals plantenextracten of vitamines. And last, but definitely not least: het sluit je haarschubben. Dit komt omdat conditionersvaak een lagere pH-waarde hebben. En dit haarschubben sluiten is erg belangrijk, want: 

       

      Wat doet een conditioner?

      Voordat we uitleggen wat een conditioner doet, is het handig om eerst te weten wat een shampoo doet. Een shampoo heeft als doel om jouw haren te reinigen van stylingsresten, talg, vuil, etc. Het heeft vaak wel verzorgende ingrediënten, maar je haren reinigen is een ander doel dan je haren verzorgen. Een shampoo (met name een shampoo met sulfaten) zet dan ook je haarschubben open, om zo alles goed schoon te kunnen maken. Deze haarschubben zitten dakpansgewijs over elkaar heen op de buitenste laag van je haren. Door onder andere het droog schrobben van je haren, blonderen, kleuren en UV-stralingen raken de haarschubben beschadigd, met als gevolg kwetsbaar en droog haar. Dit kun je ook voelen en zien: het haartje voelt stroef aan, het pluist snel, is klitterig, stro-achtig, ziet er dof uit en vooral: niet healthy.

      Openstaande haarschubben maken je haren zwak en sneller vatbaar voor beschadigen. No go, dus. Het voordeel van de openstaande haarschubben is dat de ingrediënten van de conditioner goed opgenomen kunnen worden, zodat het haar van binnenuit wordt versterkt. Daarna sluit de conditioner de haarschubben en maakt het de buitenste laag van het haar weer mooi glad.

       

      Waarom moet je een conditioner gebruiken?

      Gezonde en glanzende haren - dat willen we toch allemaal? Gezond en glanzend haar bereik je door jouw haren vaak genoeg te hydrateren, voeden, door de haarschubben gesloten te houden en niet te beschadigen. We raden aan om een conditioner te gebruiken als jij: je haren wast met een shampoo, een hittetool gebruikt, regelmatig in de zon zit, je haren hebt gekleurd of je haren droog schrobt met een handdoek. Dit zijn allemaal oorzaken waarom de haarschubben beschadigen of open gaan staan. Voor sterke, glanzende haren is de oplossing dus heel simpel: een voedende/hydraterende conditioner ;)

       

      Wanneer gebruik je een conditioner?

      Weet jij eigenlijk wel waarom je een conditioner gebruikt na de shampoo? Of gebruik je het op de automatische piloot? Waar een shampoo de haarschubben opent om je haren goed te kunnen reinigen, sluit de conditioner deze weer. We raden dus aan om na elke wasbeurt met een shampoo altijd een conditioner te gebruiken. 

       

      Wat is het voordeel om een conditioner te gebruiken die past bij de shampoo die je gebruikt?

      Vaak koop je jouw haarproducten met een doel. Je wilt van vet haar af, je hebt futloos haar of je hebt een bos krullen die nodig getemd moeten worden. Om jouw doel te behalen heeft het matchen van een serie haarproducten (bijvoorbeeld een shampoo+conditioner uit dezelfde lijn) een aantal voordelen. Zo bevatten producten uit dezelfde range vaak dezelfde soort ingrediënten, wat zorgt voor hetzelfde proces. Daarnaast hebben ze vaak dezelfde werking, waardoor jouw haar ‘probleem’ opgelost kan worden. Tot slot hebben ze dezelfde geur, zodat je dit langer blijft ruiken. Bijna elke shampoo heeft een bijpassende conditioner, let’s match!

       

      Welke soorten conditioners zijn er?

      Conditioners zijn er in allerlei soorten en maten. Niet elke conditioner past bij jouw haren, zo kan een ‘verkeerde’ conditioner zeker invloed hebben op het resultaat. Fijn haar kan bijvoorbeeld echt geen diep-voedend, zware balsem conditioner hebben - het fijne haar kan dit niet allemaal opnemen, met een vet koppie en verzwaard haar tot gevolg. Zo kun je voor fijn haar beter gaan voor een conditionerspray - lekker licht. On the other hand, zo’n conditionerspray is weer ‘te licht’ voor een krullenbol. Krullen zijn van nature wat droger en kunnen wel wat extra hydratatie en voeding gebruiken, dus ook best een zwaardere conditioner. Kijk dus goed naar jouw haartype en -behoefte en baseer hier jouw conditioner op. We hebben allerlei soorten conditioners op een rijtje gezet, find your fave!

      • Cream conditioner, zoals de Redken Extreme Conditioner.
      • Conditioner spray, zoals de Indola Hydrate Spray Conditioner.
      • Leave-in conditioner
      • Co-wash, zoals de KeraCare Curlessence Co-Wash. Co-wash is een haarverzorgingstechniek waarbij je je haar wast met alleen conditioner in plaats van shampoo. Deze methode is vooral populair bij mensen met krullend, kroes of droog haar. Het helpt om natuurlijke oliën en vocht van het haar te behouden.
      • Conditioner Bars is het plasticvrije alternatief voor de traditionele, vervuilende plastic conditionerfles. De conditioners zijn verkrijgbaar in verschillende geuren en kenmerken.

       

      Daarnaast hebben veel conditioners een ander doel. Ook dat hebben we op een rijtje gezet:

        

      Welke conditioner past bij mijn haren?

      Bij Haarpullen.nl vinden we graag de juiste haarproducten bij jouw haartype. Kom je er niet helemaal uit, helpen onze in-house experts je graag verder. Hieronder hebben we een advies opgesteld per haartype, maar mail of bel ons gerust als je nog vragen hebt! Check welke conditioner het beste bij jouw haartype past: 

       

      Conditioner voor fijn en futloos haar

      Waarschijnlijk heb jij in het verleden al eens ruzie gehad met een conditioner, omdat ‘ie jou een slappe en/of vettige coupe gaf. Maar geen zorgen, vanaf nu is conditioner geen vijand meer, maar je beste vriend. Met deze do’s:

      • Ga voor een conditioner spray, in plaats van een spray op crème-basis
      • Gebruik de conditioner alleen op de punten en vermijd de haaraanzet
      • Check of de conditioner geen zware oliën bevat, deze kunnen je haren verzwaren
      • Bekijk hier alle conditioners voor meer volume.

       

      Conditioner voor dik en weerbarstig haar

      Vol en dik haar - beautiful totdat het niet doet wat je wilt. Het kan snel pluizen of klitten. Daarom is conditioner jouw allerbeste vriend:

      • Ga voor een conditioner die olie bevat
      • Gebruik de conditioner op de puntjes en de haarlengtes, en vermijd de haaraanzet
      • Borstel je haren onder de douche terwijl je de conditioner in laat trekken

       

      Conditioner voor krullen

      Krullenbollen die de CG-methode volgen zullen niet zomaar de eerste en beste conditioner uit het schap aankopen. Het zorgvuldig doorlezen van de ingrediëntenlijst is een must en dit wordt dan ook uitvoerig gedaan. De CG-methode is een haarverzorgingsmethode waarbij voor elke krullenbol een specifieke regime een must is. We raden aan om de blog De Curly Girl Methode - Van A tot Zdoor te nemen om jouw perfecte conditioner voor krullen te vinden!

       

      Wat zijn de voordelen van conditioner?

      We’re all about the pro’s:

      1. Het sluit je haarschubben
      2. Je haren blijven sterk en gezond
      3. Mooie glans
      4. Het werkt meteen, even laten intrekken et voila!
      5. Je haren worden makkelijker doorkambaar
      6. Het hydrateert en verzorgt het haar
      7. Het voorkomt droog haar
      8. Het versterkt je haarschubben
      9. Het vermindert handdoekschade

       

      Zijn siliconen in conditioners wel zo goed?

      Je hoort het steeds vaker: sulfaatvrij, parabenenvrij, siliconenvrij, etc. Siliconen worden vaak toegevoegd aan een conditioner, maar is dit dan wel zo goed? Siliconen leggen een dun (bescherm)laagje om de buitenste haarschacht heen, waardoor je haren glad aanvoelen en gaan glanzen. Daarnaast beschermt het tegen hitte en is het haar makkelijker doorkambaar. Maar dat het haar lekker glad en gezond aanvoelt, betekent niet dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Sommige siliconen zijn schadelijk en kunnen moeilijk uit het haar gewassen worden, deze verzegelen het haar waardoor minder voedende ingrediënten of vocht opgenomen kunnen worden. Hierdoor kan het haar verder uitdrogen. Maar er zijn ook ‘goede’ siliconen, die je haren wel kunnen verdragen en juist het fijne effect kunnen hebben, zoals bescherming tegen hitte of de zon.  Voor het gemak hebben we alles op een rijtje gezet:

       

      Verdampende siliconen
      Deze verdwijnen binnen enkele uren of bij blootstelling aan de lucht:

      • Decamethylcyclotetrasiloxane
      • Hexamethylcyclotrisiloxan
      • Hexamethyldisiloxane
      • Octamethylcyclotetrasiloxan

       

      Water-oplosbare siliconen
      Deze verdwijnen als ze in contact komen met water:

      • Diisostearoyl Trimethylolpropaan Siloxy Silicaat
      • Dimethiconol
      • Difenyl Dimethicone
      • Disiloxan
      • Hydroxypropyl-polysiloxaan
      • Lauryl Methicone Copolyol
      • fenyltrimethicon
      • Silica
      • Siliconen Quaternium - 17/8
      • Silsequioxane
      • Trisiloxaan

       

      Shampoo-oplosbare siliconen
      Deze lossen op als ze in aanraking komen met shampoo:

      • Amodimehicone
      • Aminopropyl Dimethicone
      • aminopropyltriethoxysilaan
      • Bis-aminopropyl Dimethicone
      • Dimethicone
      • Dimethicone Copolyol
      • Dimethicone Cross-Polymer
      • polydimethylsiloxaan
      • Vinyl Dimethicone Cross-Polymer

       

      Siliconen die je wilt vermijden: 
      Deze kunnen ophopen in je haren, maken je haren waarschijnlijk vet en zijn zelfs met een sterke shampoo moeilijk te verwijderen:

      • Behenoxy dimethicone
      • Bis-fenypropyl-dimethicon
      • Cetyl dimethicon
      • Cetearyl methicon
      • Dimethiconol hydroxystearaat
      • Polysilicone-18 cetyl fosfaat
      • Propyl dimethicon
      • Stearoxy dimethicone
      • Stearyl dimethicon
      • Stearylmethicone
      • Trimethylsiloxysilicaat
      • Trimethylsilylamodimethicon

       

      Wat zijn de bestselling conditioners bij Haarspullen?

      We hebben de musthave conditioners op een rijtje gezet:

      1. Fanola Nutri Care Conditioner
      2. Fudge Clean Blonde Damage Rewind Violet Conditioner
      3. Schwarzkopf BlondMe Light Conditioner Spray
      4. Goldwell Dualsenses Curls & Waves Hydrating Conditioner
      5. Olaplex No. 5 Conditioner
      6. L’Oréal Serie Expert Absolut Repair Conditioner
      7. Redken Acidic Bonding Concentrate Conditioner
      8. TIGI Resurrection Conditioner
      9. L’Oréal Pro Longer Conditioner
      10. KIS No Yellow Conditioner
         

       

      Wil jij graag de perfecte shampoo voor jouw haren, maar weet je niet welke dit is? Check hier alle conditioners en zoek jouw favoriet. Kom je er nog niet helemaal uit, mail of bel ons gerust. Onze in-house experts are always happy to help!

      Credits picture: https://www.instagram.com/juliacatharinax/

      News & updates

      Recente artikelen