0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Vrijdag 28 Maart 2025

      Alles wat je moet weten over gespleten haarpunten

      Heb je regelmatig last van gespleten haarpunten? Je bent zeker niet de enige. Ze ontstaan vaak sneller dan je denkt en zorgen ervoor dat je haar er dof, breekbaar en ongezond uitziet. Gelukkig kun je met de juiste aanpak gespleten puntjes voorkomen, behandelen én verminderen. In deze uitgebreide gids vertellen wij jou precies hoe je gespleten haarpunten herkent, wat de oorzaken zijn én wat je kunt doen om je haarpunten in topconditie te houden.

       

      Wat zijn gespleten haarpunten?

      Gespleten haarpunten, ook wel split ends genoemd, ontstaan wanneer de haarvezel aan het uiteinde van een haarstreng splijt in twee of meerdere delen. Dit betekent dat de buitenste laag van het haar – de haarschubben – beschadigd of versleten is, waardoor het binnenste van de haar bloot komt te liggen.

      Je herkent een gespleten haarpunt aan een soort ‘Y’-vorm aan het uiteinde van je haar. In sommige gevallen kunnen ze zelfs verder omhoog splijten, wat kan leiden tot haarbreuk of dunner wordend haar. Het is vaak met het blote oog goed zichtbaar. Als een haartje twee keer (of meerdere keren) door midden is, heb je split ends. Bekijk dit overzicht maar eens:

      Credits foto: hebjehaarweer.nl

       

      Het is belangrijk dat je gespleten haarpunten niet negeert. Als je vroeg genoeg bent kun je er vanaf komen door de dode punten af te knippen, boven de 'split'. Gespleten haarpuntjes kunnen namelijk verder doorsplijten, en dan is je haartje al helemaal afgeschreven. Hierbij geldt natuurlijk ook: beter gespleten puntjes voorkomen dan herstellen. En dit is eigenlijk heel simpel.

      De key voor gezonde haarpunten is je haar de juiste verzorging geven met de juiste producten. Vaak geven gespleten haarpunten namelijk aan dat ze wat extra liefde en verzorging kunnen gebruiken. Of de haartjes zijn simpelweg te ''oud'', je haarpunten zijn namelijk de ''oudste'' lokken van je haar. Maar verzorging is echt belangrijk, want hoe langer je je split ends negeert, hoe meer irritatie er staat. Better save than sorry!

       

      Hoe herken ik gespleten haarpunten?

      Twijfel je of je gespleten puntjes hebt of gewoon last hebt van droge of pluizige haarpunten? Dit zijn typische signalen van gespleten haarpunten:

      • Het haar splitst letterlijk op het uiteinde

      • Je merkt meer knopen of klitten in de punten

      • Haar voelt stug, droog of onregelmatig

      • Moeilijk doorkambaar haar

      • Breuk en ongelijk groeiende lengtes

      Gespleten haarpunten zijn niet alleen irritant en vervelend - het zegt echt iets over de conditie van je haar. Toch is het een veel voorkomende struggle en heeft bijna iedereen er last van. Daarom is het belangrijk dat je split ends kunt herkennen. Gespleten haarpunten komen dus voornamelijk voor in de punten (het uiteinde) van je haar. Maar kan ook voorkomen in de rest van je haren.

      Als eerst is het belangrijk dat je kijkt of je last hebt van gespleten haarpunten of van pluizig haar. Dit kan namelijk verwarrend zijn. Alleen hoeft pluizig haar niet perse te betekenen dat je haar beschadigd is, het zijn beide verschillende dingen, die een andere aanpak nodig hebben.

      Zijn je haarpunten/mid-lengtes onhandelbaar, knoperig en moeilijk uit te kammen, heb je waarschijnlijk gespleten haarpunten. Maar je kunt dit ook gemakkelijk zien met het blote oog. Het is dan ook belangrijk dat je dit regelmatig doet als je vermoed dat je gespleten haarpunten hebt. Hierboven hebben we een afbeelding toegevoegd hoe je gespleten haarpunten kunt herkennen. 

       

      Is er een verschil tussen gespleten haarpunten, droge punten en dode haarpuntjes?

      • Gespleten haarpunten zijn echt beschadigd – de haar is opengespleten en moet geknipt of intensief verzorgd worden.

      • Droge haarpunten zijn vaak dof en ruw, maar kunnen met hydraterende verzorging goed herstellen.

      • Pluizige haarpunten zijn niet per se beschadigd, maar reageren op vocht of statische lading en vragen om anti-frizz verzorging.

      Wat betekent wat  ''dode haarpunten'' bestaan eigenlijk niet. Je haar is namelijk al dood. Vaak word de term ''dode haarpunten'' gebruikt als een andere verwoording voor gespleten/ afgebroken haarpunten en droge haarpunten. Het ziet er namelijk ''dood'' uit.

      Daarnaast is er een groot verschil tussen gespleten haarpunten en droge haarpunten. Gespleten haarpunten zijn gespleten en dat kun je niet (letterlijk) terugdraaien, wel verzorgen, verminderen, voorkomen en handelbaar maken of knippen. 

      Droge haarpunten kun je eenvoudig verhelpen, door je haarpunten extra hydratatie en voeding te geven. Bij droge haarpunten hoeven ook geen split ends voor te komen. Hou er ook rekening mee dat je goed kijkt of je gespleten haarpunten hebt of simpelweg pluizig haar. Pluizig haar heeft namelijk een andere aanpak nodig dan gespleten haarpunten!

       

      Waar krijg ik gespleten haarpunten van?

      Ben jij benieuwd waar je gespleten haarpunten van krijgt, en wat daar je oorzaak van is? Dan hebben wij een aantal verschillende oorzaken hieronder op een rijtje gezet zodat jij daar beter op kan letten, en het kunt voorkomen:

      Gespleten haarpunten door wrijving

      Je haar is opgebouwd uit haarschubben die van nature gesloten zijn – zo blijft het sterk en gezond. Wrijving kan die schubben echter beschadigen. Dit gebeurt sneller dan je denkt: bij het droogwrijven van nat haar, tijdens het slapen of als je haar langs je kleding schuurt. Op microniveau raken haarschubben dan geforceerd open, waardoor ze over elkaar gaan schuren. Dat leidt tot splijten. Kleine aanpassingen helpen al: dep je haar droog in plaats van te wrijven, en draag bijvoorbeeld een losse, hoge knot tijdens het slapen.

      Gespleten haarpunten door hitte

      Hitte is één van de grootste boosdoeners als het gaat om gespleten haarpunten. Denk aan de stijltang, krultang, föhn – maar ook aan de zon. Hitte onttrekt vocht uit je haar, waardoor de haarvezel uitdroogt en verzwakt. De haarschubben raken hierdoor beschadigd en gaan splijten. Regelmatig gebruik van hete tools zonder bescherming? Grote kans dat je haar sneller breekt en gespleten puntjes ontwikkelt.

      Gespleten haarpunten door chemische middelen

      Ook chemische behandelingen zoals haarverf kunnen je haarpunten flink aantasten. Stoffen als ammoniak openen de haarschubben om kleur te laten doordringen, maar dat gebeurt op een intensieve, soms agressieve manier. Hierdoor raken de schubben beschadigd, breken af of ontstaan er kleine scheurtjes – de voorloper van gespleten haarpunten.

      Gespleten haarpunten door te vaak wassen

      Water klinkt misschien onschuldig, maar bij te vaak wassen zet je haar steeds opnieuw uit en krimpt het weer tijdens het drogen. Die herhaalde belasting verzwakt de haarstructuur. Bovendien strip je de natuurlijke oliën van je hoofdhuid, die juist zorgen voor bescherming en soepelheid. Het gevolg? Droog, broos haar dat sneller splijt.

      Gespleten haarpunten door verkeerde haarverzorging

      Gebruik je producten die niet passen bij jouw haartype? Bijvoorbeeld een intens reinigende shampoo op fijn of droog haar? Dan haal je onbedoeld te veel natuurlijke oliën weg en raakt je haar uit balans. Ook te zware stylingproducten kunnen buildup veroorzaken, waardoor je punten verstikken en sneller uitdrogen.

      Gespleten haarpunten door te weinig knippen

      Regelmatig knippen voorkomt dat kleine beschadigingen verder doorsplijten. Sla je dit te lang over, dan raken je haarpunten steeds dunner en gaan ze steeds verder splijten. Dat maakt je haar moeilijker te laten groeien én het ziet er al snel futloos of ongelijk uit.

       

      Hoe voorkom ik gespleten haarpunten?

      Niemand wil natuurlijk gespleten haarpunten, je wilt het beste voor je haar! Toch horen gespleten haarpunten er wel bij, maar je kunt het wel minimaliseren met deze tips:

      Tip 1 - Gebruik een heatprotector
      Zorg dat je eenheatprotector gebruikt voordat je aan de slag gaat met hitte op je haar. Dit beschermt je haren tegen de hitte, waardoor beschadigingen worden voorkomen. 

      Tip 2 - Gezond en sterk haar is key
      Gezond en strek haar is sowieso de basis. Als je haar sterk is, slijt je haar ook een stuk minder snel en ontstaat er minder snel haarbreuk. Haarvitamines kunnen heel goed helpen om je haar gezonder en sterker te maken. 

      Tip 3 - Gebruik altijd een conditioner
      Zorg dat je altijd eenconditioner gebruikt als je je haren gaat wassen. Een shampoo zet namelijk je haarschubben open om je haren te reinigen en ingrediënten op de kunnen nemen. Een conditioner sluit de haarschubben weer - en dat is wat je wilt voor sterke en gezonde haren! Wil je je haren een extra treat geven, gebruik daarna ook eenleave-in conditioner. Een leave-in verzorgt en beschermt je haren de hele dag door. Zo komen er veel minder snel kleine scheurtjes in je haar.

      Tip 4 - Dep je haren droog
      Als je je haar droog gaat maken zorg dan dat je je haar dept in plaats van wrijft. Als je te wild met een handdoek over je haren wrijft is er een grote kans dat je haarschubben inscheuren, en dat er daardoor dode punten ontstaan.

      Tip 5 - Gebruik elastiekjes zonder metalen stukje
      Zorg dat je haarelastiekjes gebruiken zonder een metalen stukje. Het metalen stukje in een elastiekje kan namelijk zorgen voor haarbeuk op de lengtes van je haren, en dat zou zonde zijn. Een scrunchie is daarom perfect voor je haar, en ziet er ook nog eens erg leuk uit! Liever iets minder groots? De elastiekjes vanInvisibobble laten ook geen afdruk achter! 

      Tip 6 - Gebruik de föhn wisely
      Föhn je haren niet als het nog ontzettend nat is en gebruik ook voor een föhn een hittebeschermer. Als je haar nog heel nat is, is je haar extra kwetsbaar. Daarom is het verstandig om nog even te wachten totdat je haar handdoekdroog is, zodat je de schade beperkt. 

      Tip 7 - Kies de juiste handdoek

      Een normale handdoek is van kantoen en is vaak te stug/ruw voor je haren. Zeker als je haren fijn zijn en breekbaar. Het is dan raadzaam om een handdoek te kopen die speciaal ontwikkeld is voor haren, of gewoon een oud katoenen shirt of als je moeder bent en nog hydrofiele doeken hebt liggen, gebruik die! Scheelt ook weer een hoop geld ;)

      Tip 8 - Gebruik Olaplex 3

      Olaplex 3 is razend populair en dat is niet zomaar! Heel simpel gezegd is het één grote pleister die je haren weer aan elkaar plakken, oftewel zelfs kapotte haarschubben worden platgelegd waar het kan en worden weer kunstmatig gemaakt. De ingrediënten van Olaplex vervangen de stukjes haar die je niet hebt, of 'lijmt' gespleten haarpunten weer aan elkaar. 

      Door op deze dingen te letten, kun je gespleten haarpunten niet helemaal voorkomen maar wel minimaliseren. Door hierop te letten zul je zien dat je veel minder snel last krijgt van dode puntjes. 

      Tip 9 - Reconstructer Hair Care

      Naast haar treatment speciaal gericht op haarpunten, kan je ook haarverzorging gebruiken die je haren weer 'herstellen', oftewel reconstructie van je haren. Deze haarproducten bevatten vaak ook proteïne ingrediënten waar je haren vaak om schreeuwen. 

      Tip 10 - Verzorging haarpunten

      Haarpunten zijn eigenlijk een gevolg van haren die droog zijn en dus niet goed verzorgt. Dat is precies waarom je haren zo goed mogelijk moet verzorgen. Een goede haarmasker eens in de week is een absolute aanrader. Doe dit altijd na een shampoo en voor een conditioner, op deze manier gaat het haarmasker ook echt in je haarschacht zitten. Hierdoor zijn je haren veel langer beschermt. Ook kan je een pure en rauwe olie gebruiken zoalsArgan Olie ofCastor Oil die je haren ook laten groeien. 

       

      Hoe behandel ik gespleten haarpunten?

      Heb je gespleten haarpunten? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer van af. Je kan ze jammer genoeg niet helemaal meer herstellen, maar je kan ze wel extra goed verzorgen zodat je haarpunten niet nog verder splijten. We hadden al het treatmetn Olaplex 3 genoemd, maar er zijn nog een aantal haarverzorgingsproducten zich specifiek op de haarpunten richten, 

      Een haarserum is de perfecte oplossing om je dode haarpunten zo goed mogelijk te verzorgen. Een serum zorgt ervoor dat je gespleten haarpunten bij elkaar blijven. Doordat je gespleten haarpunten bij elkaar blijven voorkom je dat je haarpunten nog verder gaan splijten. Hieronder hebben we aantal serums op een rijtje gezet die je dode haarpunten optimaal verzorgen:

       

      Hoe versterk ik mijn haren?

      Wil je het dit keer écht goed aanpakken en je haar langdurig sterk en gezond houden? Slim plan! Het begint allemaal bij een goede basis: de juiste haarverzorging én een gezonde levensstijl.

       

      1. Gebruik versterkende haarverzorging

      Kies een shampoo en conditioner die gericht zijn op herstel en versterking, vooral als je haar snel afbreekt of dof aanvoelt. Let op ingrediënten als:

      • Proteïne (zoals keratine of hydrolyzed wheat protein) 
      • Aminozuren

      • Panthenol en glycerine

      • Siliconenvrije formules 

       

      2. Verwen je haar met extra verzorging

      Een standaard shampoo en conditioner zijn vaak niet genoeg. Voeg daarom wekelijks één of meerdere van deze stappen toe aan je routine:

      • Haarmasker: 1x per week om diep te voeden en versterken

      • Leave-in conditioner of haarcrème: beschermt tegen wrijving en uitdroging

      • Haarolie of serum: sluit de haarschubben af en voorkomt gespleten punten

      • Scalp treatment: een gezonde hoofdhuid = gezonde haargroei

       

      Versterk je haar van binnenuit met voeding

      Gezond haar begint in de keuken. Je haar is opgebouwd uit eiwitten, en voor sterke haarvezels zijn bepaalde voedingsstoffen essentieel:

      • Eiwitten – bouwstenen van je haar (denk aan eieren, kip, linzen, vis)

      • Gezonde vetten – zoals avocado, noten, zalm en roomboter (voor glans & elasticiteit)

      • IJzer & zink – ondersteunen haargroei en beperken haaruitval

      • Vitamine C – helpt bij de opname van ijzer

      • Biotine (vitamine B8) – draagt bij aan gezonde haargroei

       

      Neem supplementen als aanvulling

      Kom je met voeding niet helemaal aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Dan kunnen haarvriendelijke supplementen een goede ondersteuning bieden. Kies voor een supplement met:

      • Biotine

      • Zink

      • Vitamine B-complex

      • Collageen of MSM (voor elasticiteit)

      • Silicium of brandnetel-extract

       

      Leefstijl = haarkracht

      Vergeet ook deze simpele dingen niet, want ze maken écht verschil:

      • Drink voldoende water (min. 1,5 – 2 liter per dag)

      • Beweeg regelmatig

      • Slaap voldoende

      • Minimaliseer stress

      • Bescherm je haar tegen hitte en UV-straling

      Als je met deze paar simpele tips bezig gaat, zul je effect gaan zien in je haren. Uiteraard niet alleen dat, want ook je huid en je hele energieleven zal veranderen! 

        

      Waar kan ik mijn vraag stellen over gespleten haarpunten?

      Heb je na het lezen van bovenstaande tips en tricks over haarpunten nog steeds een dringende vraag. Of is het zo dat je in een impasse bent? Dat is begrijpbaar, daarom is ons lieftallige team er! Ze helpen je graag verder zodat je gespleten haarpunten als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je kan je vraag stellen via de info@haarspullen.nl, hier proberen wij zo snel mogelijk jouw vraag te beantwoorden. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar, hier zijn wij te bereiken binnen de kantooruren. Of volg ons op social media, voor leuke tips & tricks om je haren te verzorgen en te stylen! 

      News & updates

      Recente artikelen