Eerste hulp bij gespleten haarpunten!
Iedereen kent ze wel, gespleten haarpunten...voor veel mensen een doorn in het oog. Gespleten puntjes zorgen voor knopen, haar dat niet in model wil en het zorgt er uiteindelijk voor dat je haren nog verder breken. Gespleten puntjes, hoe natuurlijk ook, het is gewoon frusterend.
Wat zijn gespleten haarpunten precies?
Gespleten punten zijn haarpunten (uiteinde haar) die in tweeën gespleten zijn. Echter kan het zo zijn dat een haartje op meerdere plekken gespleten is. Het komt dus niet alleen in de punten van je haren voor, maar dit is wel de meest voorkomende plek. Gespleten punten zitten je gezonde haren in de weg, en hoe erger het wordt hoe meer je het gaat merken in je dagelijkse leven. Als je niks onderneemt worden je punten erger en erger en gaat de algehele gezondheid van je haren nog verder achteruit.
Gespleten haarpunten zijn een teken dat je haren verzorging en aandacht nodig heeft en dan liever vandaag dan morgen :)
Hoe ontstaan split-ends?
Gespleten haarpunten kunnen verschillende oorzaken hebben, hieronder lees je hoe dat nu precies zit:
Dode puntjes ontstaan door wrijving, hitte en chemische middelen zoals haren verven. Daarnaast heeft droog haar sneller last van dode puntjes.
Split-ends door wrijving - Split-ends die door wrijving ontstaat ziet er als volgt uit: een haartje bestaat uit allemaal schubben, deze zijn van nature gesloten. Als je je haren los draagt, wrijven ze langs je kleding, jas of shawl. Hierdoor worden op micro-niveau sommige haarschubben als het ware geforceerd opgetrokken. Hierdoor splijt het ene stukje haar van het andere en heb je tadaaaa een dood puntje.
Split-ends door hitte - Hitte is een andere veroorzaker van gebroken puntjes. Wanneer je een fervente gebruiker bent van een stijltang, krultang of een föhn komen je haren iedere dag in aanraking met hitte. Hitte is een grote veroorzaker van gespleten puntjes. Hitte heeft namelijk invloed op het vochtgehalte van je haren. Hitte verdampt, dat weten we natuurlijk. Dit gebeurt dus ook met onze haren. Het oppervlak van je haren droogt uit doordat het vochtgehalte van je haar laag wordt, hierdoor gaat het uiteindelijk scheuren. Dit zie je ook bij je huid gebeuren als je te lang in de zon zit, daarom smeren we ons in met hydraterende lotions en Butters. Als er een scheur is gekomen in je haar, wordt het uiteindelijk losgetrokken door een ander haardeel. Zo heb je weer een nieuwe split end te pakken, helaas.
Split-ends door chemische middelen - Als laatste zijn er de chemische middelen. Dit wordt ingezet met het verven aan haren, denk ammonia. Je haarschubben worden opgezet met kleuren van je haren, zodat de kleur ook echt in je haar gaat zitten. Echter gebeurt dit op een zeer agressieve wijze waardoor haarschubben afbreken of dat er scheuren in ontstaan. Uiteindelijk ontstaan hier ook gespleten haarpuntjes door.
Hoe kan ik gespleten haarpunten voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen, je kan gespleten punten dus beter voorkomen. Let wel, geheel voorkomen van dode puntjes zul je niet, maar je kan dit wel minimaliseren. Je haren hebben gewoon regelematig een knipbeurt nodig. Dit kan je uitstellen door je haren goed te verzorgen en uiteraard met de tips die we straks geven :) De tijd tussen knipbeurten zullen hierdoor uiteindelijk ook langer zijn, en als je je haren nog langer wilt laten groeien is dit natuurlijk een absolute must read.
Sterk haar zorgt ervoor dat je haren minder snel gaan slijten, en ze zijn minder vatbaar voor haarbreuk en gespleten puntjes. Zorg voor goede en gezonde voeding, dus niet eten dat alleen vult ;) Uiteraard helpen haarvitamines ook bij gezond en sterk haar. Sterk haar heeft ook tijd nodig, trek hier dus ook echt een aantal maanden voor uit en verwacht niet direct morgen resultaat. Good things take time! En laten we eerlijk zijn, sterk haar dat gezond is is toch wel de absolute basis.
Gebruik een heat protectant als je aan de slag gaat met de föhn, stijltang of krultang. Het beschermt je haren tegen uitdroging en beschadiging die ontstaat door de extreme hitte. Er zijn allerlei verschillende soorten heat protectants, van een goede basis variant tot en met styling en protection in één.
Gebruik altijd een conditioner en een leave-in conditioner. (Vooral voor krullen en droog haar is een leave-in conditioner ook enorm belangrijk. Een leave-in conditioner is de ideale basis om je haren vervolgens verder te verzorgen of te stylen, het zorgt namelijk voor gehydrateerd haren!) Het verzorgt en beschermt je haren van buitenaf, de haarschubben worden gesloten, hierdoor voorkomt het dat er kleine scheurtjes ontstaan doordat haarschubben achter andere haren blijven hangen of aan je kleding. Je wilt split-ends juist voorkomen en niet veroorzaken.
Dep je haar droog in plaats van het droog te wrijven met een handdoek. Als je je haren wild droogt is de kans enorm groot dat er haarschubben inscheuren en er uiteindelijk dooie puntjes ontstaan. Als je het helemaal goed wil doen is het aan te raden om met een katoenen t-shirt te drogen of een lap stof van katoen. De kans dat haarschubben blijven hangen aan een zacht stuk stof is veel kleiner dan een handdoek.
Gebruik geen haarelastiekjes met stukjes metaal erin, dit is funest voor je haren. Dit zorgt niet alleen voor gespleten haarpunten, dit zorgt ook voor haarbreuk op de lengtes van je haren. Een frutsel, scruncie of haarelastiekje zonder metaal is de absolute way to go. Vermijd ook het 25 keer opnieuw van je staart doen ;) Geen haar elastiekje is natuurlijk het allerbeste, een kappersklem zou een ideale optie zijn. Vind je het niet mooi, gebruik dit dan alleen thuis 's avonds op de bank in je huispak. Dat scheelt toch weer een sessie haarelastiek voor je haren.
Föhn je haren niet als het drijfnat is, natte haren zijn namelijk kwetsbaarder dan droog haar. Een föhn gebruik je natuurlijk om je haren te drogen, maar wacht eventjes zodat je haren handdoekdroog zijn. Je bent dan ook sneller klaar met föhnen, wat de blootstelling aan hitte ook weer verkleint. Dubbel win dus!
Hoe kan ik gespleten haarpunten herstellen?
Heb je gespleten punten, dan wil je deze weer herstellen. Helaas kan je gespleten punten niet meer aan elkaar laten groeien. Als een haarpuntje eenmaal gespleten is, blijft deze splitsing in je haren. Wees je hier bewust van, dit betekend echter niet dat je je split-ends niet kunt behandelen.
Het behandelen van dooie puntjes doe je niet om het gespleten deel te herstellen maar juist om verdere schade te minimaliseren. Er zijn vooral serums die hier heel goed in zijn, serum zorgt er namelijk voor dat de gespleten puntjes bij elkaar worden gehouden. Verder splijten voorkom je hiermee dus voor een groot deel. Daarom is een serum altijd raadzaam, ook als je haren net geknipt zijn! Hiermee voorkom je de meeste schade van je haarpuntjes.
Twee absolute best sellers onder onze klanten zijn de:
Nu weet je precies wat je kan doen om gespleten puntjes te voorkomen en te behandelen. Mocht je echter nog een vraag hebben of wil je graag persoonlijk advies? Mail ons, bel ons of kom gezellig langs in onze winkel aan de Ossenkamp 2N te Zwolle.