• Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Donderdag 11 Augustus 2022

      Wat is het verschil tussen droog en beschadigd haar?

      Je herkent het vast: je haren voelen niet helemaal healthy aan. Droog, slierterig, het wil niet meewerken. Gelukkig hebben vele merken de oplossing om jouw haren weer silky smooth te krijgen. Maar wat heb jij eigenlijk: beschadigd of droog haar? Beide gevallen zorgen namelijk voor een andere behoefte. In deze blog gaan we je helpen de verschillen te herkennen.

       

      Wat is droog haar en wat is beschadigd haar?

      We gaven het al even kort aan: hier zit dus een verschil tussen. Droog haar heeft ontzettend veel behoefte aan hydratatie. Beschadigd haar snakt naar bijvoorbeeld proteïne. 

       

      Droog haar: Wanneer het haar niet genoeg vocht vasthoudt of binnenkrijgt, kan het haar droog worden. Oorzaken van droog haar zijn een te lage talgvetproductie, temperatuurinvloeden van buitenaf, beschadigd haar of de leeftijd. Het lijkt dan erg dof, je haar gaat meer pluizen en je raakt de glans kwijt. 

       

      Beschadigd haar: Wanneer de haarschubben beschadigd zijn, kan je spreken van beschadigd haar. Dat kan komen door wrijving met een handdoek of als je een styling tool gebruikt. Ook door chemische behandelingen kan je haar flink beschadigd raken. Hier open en sluit je namelijk de haarschubben geforceerd, waardoor niet alle haarschubben gespaard blijven. Bij gezond haar liggen de haarschubben dakpansgewijs en gesloten op het haar. Bij beschadigd haar missen er schubben of sluiten deze niet goed aan. Hierdoor verlies je makkelijker vocht, voelt het haar ruw aan en is het minder handelbaar.

       

      Wat is het verschil tussen droog haar en beschadigd haar?

      Er zit een dunne lijn tussen droog of beschadigd haar. Beschadigd haar kan namelijk ook erg droog worden. Dit komt door de beschadigde haarschubben die het vocht niet kunnen vasthouden. Andersom hoeft droog haar niet per sé beschadigd te zijn. Bij droog haar gaat het er vooral om dat het haar een tekort heeft aan vocht. Hierdoor kan het haar dof, pluizig en droog aanvoelen. De oplossing heb je al snel te pakken: producten met hydratatie! Een haarmasker of haarolie doet al wonderen. Bij beschadigd haar ben je helaas verder van huis, en zul je meer moeite moeten doen om de haarschubben te herstellen. 

       

      Hoe herken ik beschadigd haar?

      Beschadigd haar uit zich in een aantal kenmerken, we hebben ze allemaal op een rijtje gezet: 

      • Het haar voelt stro-achtig aan
      • Kan er erg mat uitzien
      • Breekt sneller af
      • Veel gespleten haarpunten
      • Voelt droog aan
      • Weerkaatst niet meer in het licht
      • Er zit geen rek meer in het haar

       

      Hoe herken ik droog haar?

      Droog haar kan je aan een aantal kenmerken wel herkennen, namelijk aan:

      • Dof haar 
      • Pluizig haar
      • Klitten
      • Gespleten haarpunten
      • Weerbarstig haar
      • Het haar wordt sneller statisch
      • Het haar breekt sneller af omdat er geen elasticiteit meer in zit

       

      Wat hebben mijn beschadigde haren nodig?

      Beschadigd haar valt gelukkig wel te herstellen, maar hier is tijd voor nodig. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet, maar raadpleeg vooral deze blog: Het stappenplan om beschadigde haren te herstellen!

       

      Tip 1: Knip je gespleten haarpunten

      Deze tip wil je misschien niet horen, want iedereen is erg zuinig op zijn haar. Maar laat je gespleten haarpunten knippen. Hierdoor ziet je beschadigde haar er weer beter en gezonder uit. 

       

      Tip 2: Gebruik een satijnen kussensloop

      Door op een satijnen kussensloop te slapen ontstaat er weinig wrijving, maar glijdt je haar juist over de kussensloop heen. Wrijving is namelijk erg schadelijk voor je haar, want hierdoor beschadig je je haarschubben. 

       

      Tip 3: Vermijd styling tools

      Beschadigd haar ontstaat vaak door het gebruik van een hete styling tool, zonder hittebeschermer. Laat die hittetool dus iets vaker in de kast liggen. Wil je je styling tool toch blijven gebruiken? Gebruik dan een goede heat protectant in je haar, zet de temperatuur van je styling tool zo laag mogelijk en gebruik het niet te vaak!

       

      Tip 4: Houd je haar bij elkaar tijdens het slapen

      Vlecht je haar in of maak een losse knot voor je gaat slapen. Door dit te doen vermijd je weer wrijving tijdens het slapen. Probeer wel een elastiekje te gebruiken zonder een metaal stukje erin, dus bijvoorbeeld de Invisibobble elastiekjes. Door het metaal kan je je haar namelijk ook beschadigen, omdat het dan sneller kan afbreken.



      Wat hebben mijn droge haren nodig?

      Gelukkig heb je allerlei manieren om droge haren tegen te gaan en we delen er een aantal met jou:

       

      Tip 1: Puntjes regelmatig knippen 

      Door regelmatig je puntjes te knippen blijft je haar gezond en dat is natuurlijk wat iedereen graag wil. Hierdoor haal je je gespleten haarpunten weg, zonder dat het haar gaat doorsplijten. 

       

      Tip 2: Gebruik haarolie

      Haarolie zorgt ervoor dat jouw haar gezond blijft. Het wordt sterk en zacht, maar hierdoor ziet het er ook gezond en glanzend uit. Dit is natuurlijk perfect voor als jij droog haar hebt, want haarolie kan zeker een verschil maken!

       

      Tip 3: Was je haren niet teveel

      Als je je haar te veel wast, verwijder je ook natuurlijke oliën en die geef je dan niet de kans het werk te doen die ze moeten doen. Droog haar ontstaat als je je haar te vaak wast met shampoo. Je verwijdert dan natuurlijke voedingsstoffen en hierdoor blijft je haar droog en beschadigd.  

      News & updates

      Recente artikelen