Met dit stappenplan krijg jij vet haar onder controle!
Vet haar - het is zó vervelend. Het komt altijd weer sneller terug dan je wilt en ziet er onverzorgd uit. Na onze vorige blog 'zeg maar dag tegen vet haar met deze 10 tips!' wilden we wel eens dieper de materie induiken. Waarom krijgen we vet haar en kun je hier écht van afkomen? We hebben onderzoek gedaan naar de oorzaken van vet haar en komen met het verlossende stappenplan met 16 stappen hoe je vet haar onder controle kunt krijgen. Wil jij het onderzoek overslaan en direct naar het antwoord? Scroll dan gauw door naar de vraag: 'Hoe kan ik vet haar onder controle krijgen?'. Have fun reading!
Wat is vet haar?
Normaal haar verandert in ‘vet haar’ als het meer talgvet bevat dan gewenst. Je krijgt vet haar als de hoofdhuid te veel talg afscheidt. Aan de ene kant is talg heel nuttig, omdat het biedt als beschermlaag die je haren beschermt tegen bacteriën, irriterende stoffen of ziekteverwekkers. Helaas kan te veel talg vormen aannemen die je liever niet wilt. Je haar ziet er vettig, futloos, slap, plakkerig en onaangenaam uit.
Hoe ontstaat vet haar?
Rondom haarzakjes bevinden talgklieren. Je kunt dus de meeste talgklieren vinden op de (normaal behaarde) hoofdhuid. Een talgklier heeft de functie om afvalstoffen af te scheiden. Dit afscheiden gaat via een afvoerbuis van de talgklier die zichzelf uitmondt in de huidporie van de hoofdhuid. Als je heel goed kijkt, kun je deze huidporie ook met het blote oog zien. Bij de jongeren onder ons hebben ze een ronde vorm, bij ouderen een ovalen. Aangezien talgkliertjes zich alleen bevinden op plekken met haar, gebruiken ze ook vaak de haarfollikels als afvoerbuis van het afscheidingsproduct. Dit afscheidingsproduct is talg.
We duiken even de wetenschap in, de échte reden dat jouw haar vet wordt. In de talgklieren kun je namelijk kliercellen vinden. Kliercellen slaan grote hoeveelheden vet op in het cytoplasma. Er komt een moment dat de kliercel afsterft, zo gaat dat bij celverdeling. Als de cel sterft, barst het open. Er blijft dan een vettige substantie over: talg. Talg is een mengsel van vetzuren, vetalcoholen en celresten. Deze talg wordt dus via de afvoerbuis afgescheiden en komt zo op de hoofdhuid terecht.
Waarom hebben we eigenlijk die talgklieren?
Talgklieren hebben wel degelijk een ‘goede’ functie. Talgklieren zorgen eigenlijk voor een soort beschermlaag op je hoofdhuid. Het houdt je haren soepel, glanzend, veerkrachtig en waterbestendig. Oftewel: minder poreus. Samen met zweet vormen ze een soort mantel of barrière. Talgklier en zweet samen zorgen voor een zuurgraad. Dit zuurgraad zorgt ervoor dat ziekteverwekkers, bacteriën en irriterende stoffen je huid niet kunnen binnendringen. Bovendien voorkomt deze barrière uitdroging en vochtverlies van de hoofdhuid. Je hoofdhuid blijft dus lekker soepel door de talgklieren. Overtollige talgproductie zorgt dus voor te vet haar en te weinig talgproductie kan zorgen voor een droge huid.
Waarom heeft de één vetter haar dan de ander?
Het talgklier-proces gebeurd dus bij ons allemaal. Maar waarom gebeurt dit dan bij de één veel meer dan bij de ander? Hoeveel talg je afscheid is meestal erfelijk bepaald, maar hangt in zijn totaliteit af van deze factoren:
- Erfelijke factoren
- Hormoonhuishouding
- Geslacht
- Leeftijd
- Voeding
- Geïrriteerde hoofdhuid
- Aanrakingen
- Koorts en medicijnen
- Temperatuursveranderingen
- Hoge luchtvochtigheid
- Haarstructuur en haardracht
- Het gebruik van verkeerde producten
Zoals je ziet zijn er veel factoren waar je eigenlijk weinig aan kunt veranderen. Naast je ouders bedanken voor het erven van vet haar, kun je ook niet veel veranderen aan je hormoonhuishouding, geslacht, leeftijd, ziekteverschijnselen, etc. Over leeftijd gesproken, misschien een klein lichtpuntje: gemiddeld genomen neemt de talgproductie na je 25-30e af.
Hoe zorgen bepaalde factoren voor vet haar?
We leggen je uit hoe deze factoren ervoor zorgen dat je haren vet worden. Want als we weten wat de oorzaken zijn, kunnen we er ook achter komen wat we ertegen kunnen doen! :)
Erfelijke factoren
Het kan zijn dat een overtollige talgproductie genetisch is bepaald. Dus als één van jouw ouders vet haar heeft, is de kans groot dat jij dit ook geërfd hebt.
Hormoonhuishouding
Je hormoonhuishouding kan schommelen of verstoord raken tijdens de pubertijd, zwangerschap, overgang, door medicijnen of door stress. Als je een tekort hebt aan het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen (die de talgproductie afremt) kun je sneller vet haar krijgen. Bovendien stimuleert het mannelijke geslachtshormoon testosteron de talgproductie.
Geslacht
De talgproductie neemt bij iedereen toe tijdens de puberteit en blijft vervolgens redelijk stabiel tot ongeveer je 30ste. Daarna neemt de talgproductie af (finally!). Per decennia neemt de talgproductie bij vrouwen sneller af dan bij mannen, al helemaal na de menopauze.
Leeftijd
Tijdens je puberteit neemt de talgproductie en talgafscheiding toe. Deze talgproductie blijft stabiel tot ongeveer je 30ste. Hierna neemt het gestaag af. Na de menopauze neemt het nog sneller af.
Voeding
Om je een voorbeeld over voeding te geven: chocola en bier verergeren de talgproductie omdat hier hoog glycemische suikers in zitten. Hier heb je dus wél invloed op. Het voordeel hiervan is, dat voeding zowel van de binnenuit als van buitenaf de hoofdhuid kan beïnvloeden. Zo kun je voedingsstoffen tot je nemen die je haarzakjes van binnenuit stimuleren, maar je kunt ook shampoo’s of conditioners gebruiken. Een belangrijke vitamine die hierbij een actieve rol speelt is vitamine B. Als je niet genoeg vitamine B binnenkrijgt, kan het talgniveau verstoord raken. Het regelt namelijk de productie en regulatie van talg.
Geïrriteerde hoofdhuid
Een geïrriteerde hoofdhuid zorgt voor vet haar, omdat je vaak krabt en steeds aan je hoofdhuid zit. Deze factoren zorgen ervoor dat je hoofdhuid overmatig talg gaat produceren. Dit doet de hoofdhuid om het te beschermen tegen de stress en om de irritaties te verlichten.
Aanrakingen
Het masseren van de hoofdhuid is een absolute no-go. Dit stimuleert namelijk de talgkliertjes om nog meer te produceren. Als je veel aan je haren zit, verwijder je talg waardoor je haren nog meer talg gaan aanmaken. Probeer dus zo veel mogelijk aanrakingen met de hoofdhuid te voorkomen. Voorbeelden zijn: je haren borstelen, even door je haren strijken, vaak van style verwisselen (knot in, knot uit) of de wrijving met het kussen tijdens slapen.
Koorts en medicijnen
Wij zijn natuurlijk geen medische specialisten, maar medicijnen kunnen de talgproductie verhogen. Vraag na bij jouw eigen huisarts of dit het geval is van de medicijnen die jij voorgeschreven krijgt.
Temperatuursveranderingen
Bij een hoge luchtvochtigheid of warm weer zal je lichaam meer talgvet aanmaken. Want: hoe warmer je het hebt, hoe meer je zweet. Te warme douchestralen op de hoofdhuid is ook niet bevordelijk: warmte stimuleert de talgproductie. Let dus ook op met een hete föhn.
Haarstructuur en haardracht
Iedereen heeft ander haar: de één heeft dun haar, de ander krullend, kroezend, wollig, sluik, noem maar op. De structuur van je haren bepaalt eigenlijk hoe gemakkelijk talg zich kan verspreiden over je haren. Hoe steiler je haren, hoe sneller het vet zal worden. Overigens hebben mensen met kort haar minder snel last van vet haar, omdat dit meer op afstand groeit van de hoofdhuid dan lang haar. Dit komt omdat lang haar zwaarder is en hierdoor sneller tegen de hoofdhuid aan zit.
Het gebruik van verkeerde producten
Ten eerste is het gebruik van te veel haarproducten niet echt een aanrader. Deze kunnen namelijk gaan ophopen (build-ups) in je haren. Bovendien kun je producten met allerlei soorten olie, vochtingbrengende shampoo’s of conditioners met als doel je haren te hydrateren, ook beter even links laten liggen.
Nu we de oorzaken weten van vet haar, weten we ook of en wat er er tegen kunnen doen! Lees gauw verder:
Hoe kan ik vet haar weer onder controle krijgen?
Zoals je ondertussen misschien wel door hebt, heb je geringe invloed om vet haar te voorkomen. En eerlijk is eerlijk: er is geen magisch wondermiddeltje of wijze waardoor je haren ineens nooit meer vet worden. Toch is er hoop: wat we wél kunnen doen is jou uitleggen hoe je vet haar onder controle krijgt en het beste kunt verzorgen. Je kunt je hoofdhuid namelijk een beetje trainen. En who knows: misschien werkt het wel supergoed voor jou en ben je voor eeuwig verlost van de vette kopzorgen!
Dan is het nu eindelijk tijd voor het stappenplan. We nemen je mee in de dagelijkse dingen, van douchen tot je voeding. Lees gauw verder hoe jij vet haar weer onder controle kunt krijgen in 16 stappen!
Stap 1 - De start van je nieuwe haarroutine
Zoals we hierboven al eerlijk hebben toegegeven: je kunt helaas niet in één klik van vet haar af zijn. Door bovenstaande uitleg heb jij je vast gerealiseerd dat er niet veel, maar toch een aantal dingen zijn die je kunt doen. Tja… leuk is anders, maar iedereen krijgt vet haar en we all have to deal with it. Hoe je het onder controle kunt krijgen, dat gaan we je uitleggen. Vanaf nu start jij met frisse moed aan je nieuwe haarroutine! You got this!
Stap 2 - Was je haren minder vaak
Als je al een poosje op zoek bent naar een oplossing voor vet haar, heb je vast al wel eens deze tip gelezen: voor een lange periode je haren niet wassen, als een soort detox, om uiteindelijk de tijden tussen de wasbeurten langer te maken. Deze tip raden wij af. In de tussentijd dat jij je haren niet wast, stapelen de stylingsresten, vuil van buitenaf en resten van droogshampoo zich allemaal op. Dit kan flink gaan ophopen in je haren. Als je je haren niet wast, kan dit leiden tot een zeer geïrriteerde of droge hoofdhuid die op den duur ook kan gaan jeuken. Vuil, olie en resten krijg je er met water meestal ook niet goed uit, hiervoor heb je wel een shampoo nodig. Kort samengevat: zo’n detox waarbij je je haren weken niet gaat wassen is een no-go, hierdoor raak je juist verder van huis. On the other hand… als je je haren te vaak wast, wordt de talgproductie ook weer gestimuleerd. Door het inmasseren, de douche-stralen en warme temperatuur wordt de hoofdhuid gestimuleerd om talg aan te maken. Dus ook door te vaak je haren wassen, ben je weer terug bij af.
Op dit punt lijkt dus niks goed te zijn. Maar niets is minder waar. Het draait namelijk allemaal om één ding: balans. Hét key-woord als het gaat om je haren en hoofdhuid. Was je haren niet omdat het nou eenmaal ‘wasdag’ is. Voel goed aan wanneer je haren nou écht een wasbeurt nodig hebben. Is het zichtbaar vet/vies of krijg je last van een geïrriteerde hoofdhuid? Tijd voor een wasbeurt! Het doel is om de tijden tussen de wasbeurten te verlengen. Dit kan gelukkig, want je kunt je hoofdhuid een beetje trainen. Bovendien dragen tip 3 t/m 16 hier ook allemaal aan bij. Lees dus gauw verder!
Stap 3 - Gebruik de juiste haarverzorgingsproducten
Een van de leukste dingen aan jouw nieuwe haarroutine: nieuwe producten uitzoeken! Want de juiste shampoo en conditioner kunnen natuurlijk niet ontbreken. Check it out:
Welke shampoo kan ik gebruiken tegen vet haar?
Note to self: een shampoo zonder sulfaten en siliconen zijn een must! Sulfaten zijn (vaak agressieve) reinigers die je haren ontdoen van vetten, vuil, stylingsresten, eigenlijk alles. In eerste instantie klinkt dit natuurlijk perfect, maar nee: je hoofdhuid wordt ook gestript van goede oliën en je hoofdhuid krijgt een seintje dat er geen beschermlaagje meer is met als gevolg nog meer talgproductie.
Een shampoo zonder sulfaten of siliconen wordt vaak een milde shampoo genoemd. Een milde shampoo heeft een geweldig balans tussen het reinigen en het ontnemen van de goede vetten. Hierdoor wordt je hoofdhuid gereinigd, blijven de goede oliën op z’n plek en krijgt je hoofdhuid ook niet het seintje om nog meer talg aan te maken. Perf! Bekijk deze shampoo’s maar eens:
- Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo - alles van Maria Nila is geschikt!
- Curly Girl Methode: Design Essentails Natural Almond & Avocado Shampoo
Welke conditioner kan ik gebruiken tegen vet haar?
We begrijpen dat je gevoelsmatig het idee hebt dat je beter geen conditioner kunt gebruiken, maar dit heb je juist nodig! Vet haar ontstaat namelijk bij de haarwortel en als je het vaak wast zonder conditioner worden je punten droog. Waar een shampoo je haarschubben open zet om je haren goed te kunnen reiningen, sluit een conditioner deze weer. Een conditioner is dus megabelangrijk, want gesloten haarschubben is wat je wilt! Hierdoor zijn je haren minder kwetsbaar en blijft het lekker sterk. We raden je aan om een lichte conditioner te gebruiken die je haren niet verzwaart. Als je een conditioner gebruikt die je haren verzwaart, gaan je haren dichter tegen je hoofdhuid aan hangen met als gevolg… we hoeven het je denk ik niet te vertellen. Tot slot zitten in conditioners vaak siliconen. Voor de één een must en de ander een kriem. Siliconen leggen een laagje om je haren waardoor ze glad en glanzend worden. Maar wij van de vette haren club willen graag dat onze haren en hoofdhuid blijven ademen. Siliconen zijn dus een no-go! We hebben een aantal lichtgewicht conditioners op een rijtje gezet:
- Maria Nila Head & Hair Heal Conditioner - alles van Maria Nila is geschikt!
- Curly Girl Methode: Design Essentials Almond & Avocado Detangling Conditioner
Welke producten kan ik nog meer gebruiken om mijn haren te verzorgen?
Oliën of serums direct op de hoofdhuid kun je beter vermijden. Maar producten die jouw haren lekker gezond en in balans houden, heerlijk! Af en toe jouw haren een extra treat geven is dan ook zeker geen slecht idee. Misschien lijkt één van deze producten jou wat:
- Maria Nila True Soft Argan Oil
- REF Wonder Oil
- Maria Nila Head & Hair Heal Mask
- L'Oréal Source Essentielle Nourishing Oil
Stap 4 - Gebruik de haarverzorgingsproducten op de juiste manier
Als je eenmaal je nieuwe shampoo en conditioner in huis hebt, is het wel belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Een hele bult shampoo in je haren masseren omdat je hier voor je gevoel lekker schoon haar van krijgt, heeft eigenlijk niet zoveel zin. Zo zijn er meer dingen waar je op kunt letten, we hebben het stapsgewijs uitgelegd:
Hoe gebruik ik shampoo bij vet haar?
- Even voor de zekerheid: als het goed is heb je een milde shampoo aangeschaft, dus een shampoo zonder sulfaten en siliconen!
- Gebruik eerst een heel klein beetje. Breng dit vooral aan op de aanzet van je haren, de lengtes kun je nog even achterwege laten. Hiermee focus je echt op je haren reinigen van de talgvetten.
- Oja: masseer niet te hard! Hiermee stimuleer je haarzakjes om talg aan te maken.
- Je hoeft het niet lang in te laten trekken en spoel het goed uit.
- Nu het overtollig vet uit je haren is verwijderd, kun je beginnen aan het de ‘normale’ wasbeurt. Breng een normale hoeveelheid shampoo aan in je haren en focus hierbij op de lengtes en puntjes. Je hoofdhuid meenemen kan geen kwaad, maar zorg er vooral voor dat je deze zo min mogelijk stimuleert. Laat het even intrekken en spoel het vervolgens goed uit.
- Goed uitspoelen is heel belangrijk om build-ups te voorkomen!
Hoe gebruik ik een conditioner bij vet haar?
- Ook hier een dubbel check: als het goed is heb je een lichte conditioner aangeschaft zonder siliconen!
- Gebruik conditioner nooit op de hoofdhuid
- Breng de conditioner aan in de mid-lengtes en in de puntjes
- Vermijd de aanzet van je haren, ook achter je oren en in je nek!
- Laat de conditioner even intrekken en spoel vervolgens goed uit.
- Ook hier is goed uitspoelen ontzettend belangrijk.
Stap 5 - Je haren scrubben is een…
… absolute no-go! De korrels zijn vaak te scherp waardoor je huid beschadigd raakt. De huid probeert dit dan te herstellen door juist meer talg aan te maken. Het is dus een fabeltje dat dit vet haar verhelpt!
Stap 6 - Douche met een lagere temperatuur
Waarom je haren vet wordt door een warme temperatuur hebben we jou bij de oorzaken al uitgelegd. Samengevat: door warmte gaat de talgproductie omhoog. Dit is ook de reden waarom je in de zomer sneller vet haar hebt. Nu hoef je niet ijskoud te douchen, maar zet de temperatuur ietsje lager om de talgproductie te verminderen, supereffectief!
Stap 7 - Spoel je haren na het wassen af met koud water
Brrr… je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Maar dit heeft zoveel pluspunten! Ten eerste sluit het de poriën van je hoofdhuid, waardoor je hoofdhuid wordt beschermt tegen vuil, vet en olie. Daarnaast beschermt het de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen. Het verbetert de bloedcirculatie van je hoofdhuid waardoor deze in optimale conditie blijft (denk even terug aan die ‘’balans’’). Tot slot is het geweldig voor je haren: je haarschubben sluiten waardoor je glad en glanzend haar krijgt. Geweldig toch?
Stap 8 - Droogshampoo is je allerbeste vriend
Ongetwijfeld de beste uitvinding ooit: droogshampoo. Hiermee kun jij je volgende wasbeurt wel een paar dagen uitstellen. Droogshampoo bestaat namelijk meestal uit talkpoeder en zetmeel die het vet uit je haren opnemen. Daarnaast krijgen je haren er vaak volume van, win-win!
We raden wel af om dagenlang achter elkaar droogshampoo te gebruiken. Dit kan namelijk flink gaan opstapelen met als gevolg een geïrriteerde hoofdhuid, bovendien droogt het je haren ontzettend uit. Ondanks dit zijn we natuurlijk dol op droogshampoo. We raden jou de volgende droogshampoo’s aan:
Stap 9 - Je borstel vaak verschonen
… én minder vaak je haren borstelen. Borstelen werkt nadelig bij vet haar, en wel op twee manieren:
- De borstel stimuleert de hoofdhuid als een soort massage wat de talgproductie stimuleert
- Je verspreid de talg en olie over je haren, waardoor het er nog vetter uit gaat zien
Wil je toch je haren borstelen? Begin dan niet bij de aanzet van je haren, maar vanaf de mid-lengtes. Verschoon regelmatig je borstel en maak ‘m goed schoon, zodat er geen vet achterblijft. Het zou zonde zijn als je net je haren hebt gewassen en je gaat borstelen met een vettige borstel…
Stap 10 - Gebruik minder stylingsproducten
Hoe meer stylingsproducten, hoe meer build-ups, hoe sneller jij je haren weer moet wassen. Dit wilden we nu net uit de weg gaan. Probeer stylingsproducten op de hoofdhuid te vermijden. Je kunt natuurlijk gerust een haarlakje aanbrengen op de mid-lengtes en lengtes.
Stap 11 - Gebruik de juiste stylingsproducten
Zoals we eerder al zeiden wil je build-ups graag vermijden. Daarnaast kun je stylingsproducten die je haren verzwaren beter vermijden, omdat je haren anders vlak langs de hoofdhuid bewegen waardoor het sneller vet wordt. Als je lange lokken hebt is een mousse of een wax dus eigenlijk een no-go, want dit kan je haren verzwaren. Probeer dus vooral voor een licht product te gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze:
- Maria Nila Volumespray
- Maria Nila Ocean Spray
- Design Essentials Curl Enhancing Mousse (CG-proof)
- REF Ocean Mist
Stap 12 - Geen gekriebel meer
Helaas… geen gekriebel meer. Raak je hoofdhuid zo min mogelijk aan. Borstel je haren ook niet meer dan 2x per dag. Masseren stimuleert de bloedsomploop. En een snellere doorbloeding stimuleert de talgproductie. Oftewel: masseer je hoofdhuid niet. Hierdoor krijg je dus sneller vet haar. Dat geldt voor zowel een ontspanningsmassage als onder de douche.
Stap 13 - Draag je haren vast
Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk je haren gaat aanraken, kun je het best je haren vast dragen. Hierdoor is de verleiding het minst om je haren weer even goed in model te brengen. Draag bijvoorbeeld een leuk petje, rieten hoed, halve knot, leuke staart of een vlecht. Dit is ook nog eens helemaal in! Je kunt ook een leuk petje, hoed of sjaaltje dragen om vet haar te verbergen. Je haren minder aanraken maakt een groot verschil!
Stap 14 - Let op je voeding
Gezond haar begint van binnen! We hebben alle voedingsstoffen die geweldig zijn voor de hoofdhuid op een rijtje gezet:
- Water - Allereerst is veel water drinken belangrijk. Dit zorgt namelijk voor de algehele gezondheid maar verwijdert ook de gif- en afvalstoffen uit je lichaam. De vitaliteit van de hoofdhuid en haarwortels gaat ook vooruit bij voldoende water drinken.
- Vitamine A - Deze vitamine ondersteunt de groei van cellen en weefsels in het lichaam. Eet vooral spinazie, wortelen, zoete aardappelen, mandarijnen, mango, meloen of abrikozen.
- Vitamine B2 - Vitamine B2 helpt haaruitval voorkomen. Je vindt deze vitamine vooral in champignons, eieren, broccoli en spinazie.
- Vitamine B3 - Zorgt voor de bloedcirculatie van je hoofdhuid en versterkt de haarfollikels. Dit kun je vinden in brood, granen, rundvlees en zalm.
- Vitamine B5 - Dit is ook een vitamine die haaruitval voorkomt en het vermindert vergrijzing. Dit kun je vinden in kip, melk, volkoren brood, granen en zalm.
- Vitamine C - Vitamine C is geweldig om de bloedvaten in je hoofdhuid gezond te houden. e kunt het vinden in spinazie, noten, zaden en avocado’s.
- Vitamine E - Vitamine E houdt je haren elastisch en mooi glanzend. Je kunt het vinden in spinazie, noten, zaden en avocado’s.
- Zink/ijzer - Deze twee voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei van je haren. Producten waarin je dit kunt vinden zijn granen, noten, melk, aardappels, zilvervliesrijst, groenten en fruit.
Haarvitamines kunnen ook goed bijdragen aan de gezondheid van je hoofdhuid en haren. Je kunt onze haarvitamines hier vinden.
Stap 15 - Verschoon je slaapkussen regelmatig
Net als je haarborstel, is je kussensloop net zo belangrijk om regelmatig te verschonen. Verschoon je kussensloop regelmatig om te voorkomen dat oude talg weer in je haren komt. Het zou zonde zijn als je net gewassen haren hierdoor weer vet worden!
Stap 16 - Geduld
Probeer zo'n nieuwe haarroutine met de bijpassende tips vooral eigen te maken, hierdoor kun je dit langer volhouden. De stappen en tips die je hebt gekregen in deze blog zijn bovendien ook geschikt om je hoofdhuid en haren gezond en happy te houden, dus ook als je geen vet haar hebt is het zeker een aanrader. Je haren moeten wennen aan haarverzorgingsproducten zonder sulfaten en siliconen, hierdoor kan het lijken alsof je haren in het begin sneller vet worden. Let extra goed op het uitspoelen van de shampoo en conditioner. Blijf volhouden, geduld is een schone zaak!
We hopen dat we je een stap dichterbij vetloze haren hebben bezorgd! Heb je nog een vraag over deze blog of vet haar, stel ze gerust door te mailen naar [email protected] ♡